Genel Haberler

Voleybol ve Antrenman

Bu çalışmanın amacı, maksimal kuvvet antrenman yöntemlerinden tekrar yüklenme yöntemi (TYY) ve piramidal yüklenme yöntemlerinden (PYY) hangisinin voleybolcuların üst ekstremite performansında daha etkili olduğunu tespit etmektir.

Spor alanında antrenman “sporcuyu en yüksek verim seviyesine hazırlamak” olarak tanımlanmaktadır. Ayrıca antrenmanı çeşitli evreler boyunca planlanan ve dizisel bir biçimde tamamlanan çok karmaşık bir süreç olarak da tanımlayabiliriz. Bir sporcu tarafından yapılan herhangi fiziksel bir etkinlik anatomik, fizyolojik, biyokimyasal ve psikolojik değişikliklere yol açmaktadır. Böyle bir hareketin yeterliliği, hareketin süresinin, mesafesinin ve yinelenme sayısının, yükünün, hızının ve verim sıklığının bir işlevidir. Bir antrenör antrenmanın akışını planlarken, antrenmanın öğeleri olarak belirtilen bu özellikleri de göz önünde bulundurmak zorundadır. Üst düzeyde sporsal verimin gerçekleştirilmesi organizmanın çeşitli antrenman türü ve yöntemine uyum sağlamasının doğrudan bir sonucudur. Uygulanacak antrenman yöntemleri belirlenen hedefler doğrultusunda, hem sporcuya hem de spora özel olarak planlanmalı ve uygulanmalıdır. Çalışmamız için voleybol sporunu özellikle insan vücudunda anatomik yapı olarak belli başlı önemli kaslara yük bindirdiğinden ve bu gurup kasların kuvvetlerinin ölçülmesi daha anlamlı olduğundan dolayı seçtik. Diğer spor dallarında olduğu gibi aktif voleybolcularda da kardiovasküler sistemin ve hareket sisteminin fonksiyonları çok üst düzeylere çıkmıştır ve bu düzeyin sürekli biçimde korunması zorunluluğu vardır. Sedanter biri için kısa sayılabilecek bir sakatlık süresi içinde dahi sporcunun gelişmiş fonksiyonel düzeyinde gerilemeler olabilir. Bu durum yeniden başarıya ulaşmasını engelleyebilir. Buradan yola çıkarak kısa süreli egzersiz programlarına ihtiyaç duyulmaktadır.

Voleybol sporu özellikle insan vücudunda anatomik yapı olarak belli başlı önemli kaslara aşırı yük bindirmektedir. Sakatlık bazında voleybolcuların dünya literatüründe çok önemli bir yer tuttuğu bilinmektedir. Sakatlıkların temel nedeninin overuse (aşırı kullanma) olduğunu gösteren birçok çalışma vardır. Biz voleybolcularda özellikle omuzun aşırı kullanılmasını göz önünde bulundurarak, sakatlıkları engelleyecek temel faktörün, yeterli güce sahip olan eklem kasları olduğunu düşünmekteyiz. Bu çalışmada egzersiz ve kemik yoğunluğu arasında pozitif bir korelasyon olduğu görülmüştür. Biz bu aşırı kullanımın sakatlıklara neden olduğu gibi, voleybolcularda omuz bölgesindeki, anatomik yapılarda değişikliklere neden olabileceğini düşündük. Bu yüzden aşırı kullanımın, önce morfolojik değişikliklere ve son aşamada da sakatlıklara yol açabileceği düşünüldüğünden yeterli kas kuvvetinin eklemi korumak açısından ne kadar önemli olduğu görülecektir. Bizde bunun üzerine çalışmamızda üst ekstremite ve özellikle omuz ekleminin kaslarının kas kuvvetlerini geliştirmeyi ve bu gelişimi ölçmeyi amaçladık.

 

VOLEYBOLCULARDA MAKSİMAL KUVVET GELİŞİMİ İÇİN UYGULANACAK ANTRENMAN PROGRAMI SEÇİMİNDE PİRAMİDAL YÜKLENME YÖNTEMİ VE TEKRAR YÜKLENME YÖNTEMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI
Yezdan CİNEL1
Özlem YENİGÜN¹
Tuncay ÇOLAK2
Aydın ÖZBEK²
Nahit YENİGÜN¹
Enis ÇOLAK¹

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu